Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Θέσπιση απονομής βραβείων σε πρόσωπα και φορείς στο εξωτερικό "που με τη δραστηριότητά τους τίμησαν και τιμούν τη χώρα μας στο εξωτερικό"

Μιλώντας στις 31 Ιουλίου 2009 στη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ανακοίνωσε ότι, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία (στο οποίο συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, όλοι οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι πρώην Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Βουλής, καθώς και Ακαδημαϊκοί) αποφασίστηκε, από φέτος, η απονομή βραβείων σε πρόσωπα και φορείς που με τη δραστηριότητά τους τίμησαν και τιμούν τη χώρα μας στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα: καθιέρωση βραβείου για το Ελληνικό Μέσο Επικοινωνίας του Εξωτερικού με δραστηριότητες τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στις νέες γενιές του Οικουμενικού Ελληνισμού και την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στα μέλη των ελληνικών κοινοτήτων της διασποράς.
Ομόφωνα, αποφασίστηκε το βραβείο αυτό για το 2009 να απονεμηθεί στην εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ της Νέας Υόρκης που, επί δεκαετίες, επιτελεί σημαντικό έργο για την ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων που ζουν στις Η.Π.Α. με τη μητέρα πατρίδα.
Επίσης την καθιέρωση και απονομή βραβείου σε Έλληνες και Ελληνίδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού με σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο και τέλος την καθιέρωση βραβείων σε Έλληνες της Διασποράς που με τις επιστημονικές, τις ερευνητικές, τις καλλιτεχνικές ή τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες τίμησαν και τιμούν τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Το βραβείο αυτό, για το 2009, θα απονεμηθεί στον καθηγητή Φώτη Καφάτο, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και στο διακεκριμένο Έλληνα, εκ των κορυφαίων Επιστημόνων και Ερευνητών στο χώρο της πληροφορικής, τον Ιωσήφ Σηφάκη, που παρασημοφορήθηκε πριν από μερικούς μήνες και από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί.

Ο καθ. Φώτης Καφάτος Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

13/12/2005
Ο Έλληνας καθηγητής Βιολογίας Φώτης Καφάτος εξελέγη Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC), μετά από ψηφοφορία των 22 διακεκριμένων επιστημόνων του Συμβουλίου. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου ορίστηκαν οι καθηγητές Helga Nowotny, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Έρευνα (EURAB) και μέλος του επιστημονικού κέντρου Wissenschaftszentrum Wien, και Daniel Esteve, Διευθυντής Ερευνών στο κέντρο CEA Saclay (Service de Physique de l' etat condense - SPEC).
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας θα είναι το αρμόδιο όργανο για τη χρηματοδότηση της βασικής έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Επιστημονικό Συμβούλιο, ως ανεξάρτητο σώμα, θα καθορίζει την επιστημονική στρατηγική του ERC και θα διασφαλίζει τη λειτουργία του σύμφωνα με τα πρότυπα της επιστημονικής αριστείας.
Ο καθηγητής Φώτης Καφάτος κατέχει σήμερα την έδρα "Insect Immunogenetics" στο Πανεπιστήμιο Imperial College. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, καθώς και στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης. Ίδρυσε το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και εργάστηκε εκεί ως διευθυντής, ενώ την περίοδο 1993-2005 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.
Ο καθ. Καφάτος ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που εισήγαγαν τη μοριακή βιολογία στη μελέτη της ανάπτυξης. Έχει ασχοληθεί με τη σύνθεση DNA, την κλωνοποίηση, τον καθορισμό αλληλουχίας (για Β-σφαιρίνη), το dot-blot (κουκίδα-στύπωμα) και την ανάλυση των οικογενειών γονιδίων στην ανάπτυξη και εξέλιξη (χοριακή οικογένεια γονιδίων). Τα τρέχοντα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν την έρευνα για την ελονοσία, με έμφαση στο γονιδίωμα των κουνουπιών και την ανοσία των ανωφελών στα παράσιτα. Ασχολείται επίσης ενεργά με την προώθηση της έρευνας και της επιστημονικής εκπαίδευσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Σχολιάζοντας το ρόλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, ο καθ. Φ. Καφάτος τόνισε πως στόχος είναι η ικανοποίηση των υψηλότερων προσδοκιών της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Προς αυτή τη κατεύθυνση το Επιστημονικό Συμβούλιο θα υιοθετήσει μια ευέλικτη και αποτελεσματική δομή για τη διαμόρφωση και διασφάλιση του απαραίτητου οργανωτικού πλαισίου για την έρευνα, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
Ο καθ. Φ. Καφάτος συναντήθηκε πρόσφατα και με τον Υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ι. Τσουκαλά, οι οποίοι τον συνεχάρησαν για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και υπογράμμισαν πως η διάκριση αυτή αντανακλά, όχι μόνο τις ατομικές επιδόσεις του ίδιου σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού σε όλο τον κόσμο.

Καφάτος Φώτης - Βιογραφικό σημείωμα

Ο Καθηγητής Φ. Καφάτος γεννήθηκε στην Κρήτη. Καθηγητής από το 1969 ως το 1994 στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Παράλληλα, διετέλεσε καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας από το 1972 ως το 1982. Ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Κέντρο Έρευνας της Κρήτης από το 1982 ως το 1993 και από το 1982 καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τα τελευταία 11 χρόνια, χάρη στην καθοδήγηση του Καθ. Καφάτου, το EMBL κινείται σε μία πρωτοπόρα και ευρέως αποδεκτή πορεία. Υπό τη Διεύθυνσή του, δημιουργήθηκαν επιτυχώς τρεις νέοι κλάδοι του EMB: το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής στο Hinxton, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πρόγραμμα Βιολογίας των Ποντικών στο Monterotondo, στην Ιταλία, και η Μονάδα Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Κεντρικό Εργαστήριο της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία. Είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην παγίωση της μοριακής προσέγγισης της έρευνας της ανάπτυξης, και την καθιέρωση της τεχνολογίας κλωνοποίησης του DNA, η οποία υπήρξε καθοριστική στην σύγχρονη βιολογία. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία αυτή σε πρωτοπόρες αναλύσεις της μοριακής γονιδιακής εξέλιξης στα έντομα. Αποτέλεσε θεμελιωτή του γονιδιακού προγράμματος της Δροσόφιλας και τα τελευταία δέκα χρόνια άλλαξε αποφασιστικά τον τομέα της έρευνας για την ελονοσία. Τα επιστημονικά του επιτεύγματα έχουν αναγνωριστεί μέσα από πολυάριθμα μετάλλια, τιμητικούς τίτλους και αξιώματα καθηγητή και μέλους σε 7 Ακαδημίες, ανάμεσα στις οποίες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, η Royal Society of London (Ξένο μέλος), η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών (Μέλος) και η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου