Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών


Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α) εγκαινιάστηκε στις 12/10/2002, παρουσία του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου.

Οι σκοποί του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών ερευνών, σύμφωνα με το ιδρυτικό Διάταγμα (άρθρο 4 του Π.Δ. 420/1991, ΦΕΚ 153 Α'), είναι οι εξής:
• η διεξαγωγή έρευνας στους βασικούς τομείς της Βιολογίας και της Ιατρικής σε μοριακό, βιοχημικό και κυτταρικό επίπεδο,
• η εφαρμογή των δεδομένων της παραπάνω έρευνας, η διεξαγωγή έρευνας σχετικής με τη φυσιοπαθολογία διαφόρων νόσων και τις δυνατότητες θεραπευτικής αντιμετώπισης, η επινόηση, μελέτη και η εφαρμογή νέων μεθόδων αντικατάστασης βεβλαμμένων ιστών ή οργάνων και η διερεύνηση νέων χειρουργικών προσπελάσεων,
• η προώθηση της παραπάνω έρευνας σε διεθνές επίπεδο και η συνεργασία με ανάλογους φορείς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό
• η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και ιατρικών πληροφοριών στα θέματα που αφορούν ιδιαίτερα το Κράτος, τα Ελληνικά και ξένα παρεμφερή Ιδρύματα και τα ενδιαφερόμενα άτομα (π.χ. ανίχνευση βλαπτικών ουσιών στα είδη διατροφής, διερεύνηση αιτιών επιδημιών ή λοιμώξεων κ.λπ.),
• η συμβολή στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση νέων επιστημόνων και η παροχή υποδομής και δυνατότητας επιστημονικής εργασίας σε φιλοξενούμενους επιστήμονες για την εκπόνηση εργασιών προς απόκτηση μεταπτυχιακών διπλωμάτων (Master και Ph.D.) από ελληνικά πανεπιστήμια και πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
Για την εκπλήρωση των σκοπών του, το Ίδρυμα: καταρτίζει και εκτελεί ερευνητικά προγράμματα, οργανώνει σεμινάρια και συνέδρια, μεριμνά για τη μετεκπαίδευση επιστημόνων στους τομείς της δραστηριότητάς του και δημοσιεύει τα αποτελέσματα των διενεργουμένων ερευνών.
Το Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α. είναι μια αληθινή προσφορά στην επιστήμη και στην έρευνα, με παγκόσμια ακτινοβολία. Με υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, σε συνεργασία με τα σπουδαιότερα ερευνητικά κέντρα σε Ευρώπη και Αμερική, αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Ιατροβιολογικής Έρευνας στην Ελλάδα.

Ερευνητικά Κέντρα
Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών έχει επτά Επιστημονικά Κέντρα:
- Κέντρο Βασικής Έρευνας
- Κέντρο Πειραματικής Χειρουργικής.
- Κέντρο Κλινικής Έρευνας
- Κέντρο Νεοπλασματικών & Ανοσολογικών Παθήσεων
- Κέντρο Μεταμοσχεύσεων
- Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Κοινωνικής Ψυχιατρικής
- Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγιεινής

Για τις ανάγκες των ερευνητικών προγραμμάτων λειτουργούν:
-Μονάδα Βιολογικής Απεικόνισης μοναδική στην Ελλάδα και από τις περισσότερο μοντέρνες στην Ευρώπη.
-Κέντρο Βιοϊατρικής πληροφορικής
-Μονάδα Γενωμικής.
-Εγκατάσταση Ιστοχημείας.
-Μονάδα Πρωτεωμικής.
-Πρότυπη εγκατάσταση διαγονιδικών ποντικών και πειραματόζωων.
Πληροφορίες στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος:
http://www.bioacademy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου