Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ"

Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ" είναι ένα κυβερνητικό, μη-κερδοσκοπικό κέντρο με μία ιστορία στενά συνδεδεμένη με το Ελληνικό Ίδρυμα Βασικών Βιολογικών Ερευνών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ". Το Κέντρο άρχισε τις ερευνητικές του δραστηριότητες το 1998 και συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικούς τομείς της ανοσολογίας, της μοριακής βιολογίας και γενετικής, και της μοριακής ογκολογίας.
Το ΕΚΕΒΕ Φλέμινγκ έχει επανδρώσει τα εργαστήριά του με έμπειρους ερευνητές και έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τις πρωτοποριακές του έρευνες στην προτυποποίηση ασθενειών, στην κυτταρική ανοσολογία, στην μεταφραστική και μετα-μεταφραστική ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης, στη μελέτη εσω- και εξω-κυτταρικών σηματοδοτικών μονοπατιών, στη λειτουργική γονιδιωματική και στην βιολογία βλαστοκυττάρων.
Ανταγωνιστική χρηματοδότηση από Εθνικές πηγές, την Ευρωπαϊκή Ένωση, οργανισμούς στις ΗΠΑ και διεθνή και τοπική βιομηχανία, καλύπτει ποσοστό της τάξης του 70-80% του προϋπολογισμού του Κέντρου. Αυτή η ισχυρή τοποθέτηση στην ανταγωνιστική χρηματοδότηση, σε σχέση με τον αριθμό των ερευνητών, είναι απόρροια στρατηγικής προτεραιότητας των ερευνών του κέντρου, οι οποίες συμπίπτουν με τις Ευρωπαϊκές ακαδημαϊκές και βιοϊατρικές βιομηχανικές ερευνητικές προτεραιότητες.
Μέχρι σήμερα στο κέντρο έχουν αναπτυχθεί τρία από τα πέντε ερευνητικά κέντρα:
• Ινστιτούτο Ανοσολογίας
• Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής
• Ινστιτούτο Μοριακής Ογκολογίας
• Ινστιτούτο Μικροβιολογίας-Ιολογίας
• Ινστιτούτο Κυταρρικής & Αναπτυξιακής βιολογίας
Το Ε.ΚΕ.Β.Ε. Αλ. Φλέμινγκ ανέλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συντονισμό ενός Δικτύου Αριστείας (Network of Excellence) 24 Ευρωπαϊκών Οργανισμών στο τομέα της 'Λειτουργικής γονιδιωματικής ανάλυσης διαγονιδιακών προτύπων ανοσολογικών ασθενειών του ανθρώπου'. www.mugen-noe.org
Το Κέντρο έχει ιδρύσει δύο μονάδες παροχής υπηρεσιών για να προσφέρει σε εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες άμεση πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του. Η μονάδα πειραματόζωων και η μονάδα χημείας πρωτεϊνών συνεργάζονται εκτενώς με ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς συνεργάτες.

Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
http://www.pasteur.gr/184/index.aspx

Η σύγχρονη Δυναμική παρουσία του Ε.Ι.Π στους τομείς της Βιοϊατρικής έρευνας και της Δημόσιας Υγείας είναι αντάξια της μακρόχρονης παράδοσης του ως Ερευνητικό ίδρυμα στην Υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας. Η μελέτη λοιμωδών νόσων παραμένει ένας από τους βασικούς άξονες των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΕΙΠ και σε αυτούς τους τομείς εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικό και πρωτοπόρο έργο. Ταυτόχρονα έχουν αναπτυχθεί και οι τομείς της ανοσοβιολογίας και της νευροβιολογίας όπου, πέρα από δραστηριοποίηση σε βασική έρευνα, υπάρχει σημαντική συμβολή στην κατανόηση της παθογένειας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης αυτοάνοσων ή νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
Βασική επιδίωξη για το ΕΙΠ αποτελεί η αξιοποίηση των ευρημάτων της βασικής έρευνας προς την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, εμβολίων νέας γενιάς και αξιόπιστων διαγνωστικών μεθόδων με όλο και μεγαλύτερη ευαισθησία. Συγκεκριμένα, έμφαση έχει δοθεί στην:

• Ανάπτυξη νέων διαγνωστικών συστημάτων για την ανίχνευση μικροβίων που ευθύνονται για σοβαρές λοιμώξεις στον άνθρωπο ή τα ζώα, όπως είναι ο εχινόκοκκος, το τοξόπλασμα, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ο ιός της ηπατίτιδας C, ο απλός έρπητας και το παράσιτο της λεϊσμάνιας.

• Ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς, κυρίως κατά της ηπατίτιδας C και της λεϊσμανίασης.

• Κατανόηση παθογενετικών μηχανισμών για τη διάγνωση και θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων (βαριά μυασθένεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας), αναπτυξιακών και άλλων διαταραχών του εγκεφάλου, νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

• Αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως η βαριά μυασθένεια, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Alzheimer, με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων, όπως η γονιδιακή θεραπεία και η μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων με βελτιωμένες θεραπευτικές ιδιότητες.

• Παραγωγή και διάθεση στην φαρμακοβιομηχανία διαγονιδιακών προτύπων ανθρώπινων ασθενειών.

• Παροχή άλλων υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, όπως μικροβιακό έλεγχο τροφίμων και ποτών διαφόρων βιομηχανικών μονάδων της χώρας, έλεγχο της δραστικότητας απολυμαντικών και αντισηπτικών ουσιών, κλπ.
Την τελευταία διετία δημιουργήθηκε στο ΕΙΠ μια σύγχρονη Μονάδα Συνεστιακής Μικροσκοπίας που έχει πλαισιωθεί από νέους ερευνητές και επιστημονικούς συνεργάτες με μεγάλη εμπειρία στην χρήση και τις εφαρμογές αυτής της απεικονιστικής τεχνολογίας. Σε συνδυασμό με την Μονάδα των Πειραματόζωων, που λειτουργεί με βάση αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές, παρέχεται στους ερευνητές του Ινστιτούτου η δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε νευραλγικούς τομείς της έρευνας με την χρήση των διαγονιδιακών ζώων σε in vivo μοντέλα ασθενειών.

Παράλληλα, το Ε.Ι.Π. προσφέρει μια ευρεία κλίμακα υπηρεσιών, μέσω των Εθνικών Κέντρων Αναφοράς, του Τμήματος Διάγνωσης, της Μονάδας Εμβολίων, του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου καθώς και Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες και συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της Δημόσιας Υγείας και την διάδοση της επιστημονικής γνώσης στον τομέα της Βιοϊατρικής.
Την τελευταία διετία δημιουργήθηκε στο ΕΙΠ μια σύγχρονη Μονάδα Συνεστιακής Μικροσκοπίας που έχει πλαισιωθεί από νέους ερευνητές και επιστημονικούς συνεργάτες με μεγάλη εμπειρία στην χρήση και τις εφαρμογές αυτής της απεικονιστικής τεχνολογίας. Σε συνδυασμό με την Μονάδα των Πειραματόζωων, που λειτουργεί με βάση αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές, παρέχεται στους ερευνητές του Ινστιτούτου η δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε νευραλγικούς τομείς της έρευνας με την χρήση των διαγονιδιακών ζώων σε in vivo μοντέλα ασθενειών.
Παράλληλα, το Ε.Ι.Π. προσφέρει μια ευρεία κλίμακα υπηρεσιών, μέσω των Εθνικών Κέντρων Αναφοράς, του Τμήματος Διάγνωσης, της Μονάδας Εμβολίων, του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου καθώς και Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες και συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της Δημόσιας Υγείας και την διάδοση της επιστημονικής γνώσης στον τομέα της Βιοϊατρικής.


Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών
"ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
http://www.demokritos.gr/
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50, ως αποκεντρωμένη δημόσια υπηρεσία και αρχικά ονομάστηκε Πυρηνικό Ερευνητικό Κέντρο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».
Ο αρχικός σκοπός του νεοϊδρυθέντος κέντρου ήταν η χρησιμοποίηση των πλεονεκτημάτων της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Στο πλαίσιο αυτό, και για πρώτη φορά στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, ανέκυψε η ευκαιρία επαναπατρισμού πολλών Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι, σταδιακά, ανέπτυξαν τις δομές και την οργάνωση της επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας και συμμετείχαν στη διαμόρφωση του Κέντρου ως ενός πραγματικά πρωτοποριακού πολυκλαδικού Κέντρου. Το 1985, το Κέντρο μετονομάστηκε σε Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (ΕΚΕΦΕ «Δ») και έγινε αυτοδιοικούμενο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Σήμερα οι επιστημονικές δραστηριότητες του Κέντρου πραγματοποιούνται σε οκτώ, διοικητικά αυτόνομα, Ινστιτούτα: Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής (ΙΠΦ), Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας & Ακτινοπροστασίας (ΙΠΤΑ), Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών (ΙΕΥ), Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ), Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής (ΙΜΕΛ), Ινστιτούτο Φυσικοχημείας (ΙΦΧ), Ινστιτούτο Βιολογίας (ΙΒ) και το Ινστιτούτο Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων (ΙΡΡΠ).
Οι δραστηριότητες αυτών των Ινστιτούτων αφορούν τομείς όπως: νανοτεχνολογία, μικροσυστήματα, ολοκληρωμένα συστήματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, σύγχρονες τεχνολογίες για την πολιτισμική κληρονομιά, έλεγχος περιβαλλοντικών ρύπων, πυρηνική τεχνολογία & ακτινοπροστασία, τεχνολογίες επιταχυντικών συστημάτων και ανιχνευτικών διατάξεων, παρασκευή και χαρακτηρισμός καινοτόμων υλικών, βιοδραστικά μόρια, φυσικά προϊόντα και βιοτεχνολογία, τεχνολογίες φαρμάκων και διαγνωστικών, τηλεϊατρική, κ.α.
Η συνεισφορά του ΕΚΕΦΕ «Δ» στην ελληνική κοινωνία εντοπίζεται σε τομείς όπως:
• Η διεθνής αναγνώριση της Ελληνικής ερευνητικής δραστηριότητας (Scientific Output and Impact: Europe’s leading role in world science), όπου το ΕΚΕΦΕ «Δ» κατέχει πολύ υψηλή θέση σε αριθμό δημοσιεύσεων (1601) με αντίστοιχα citations (4509) και impact factor 0.90, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στον τομέα της Φυσικής (περίοδος 1993-1999)
• Η ανάπτυξη και η μεταφορά τεχνολογίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα
• Η υποστήριξη της πολιτισμικής κληρονομιάς
• Η ίδρυση του πρώτου μεταδιδακτορικού προγράμματος στον ελληνικό χώρο, στη βάση διεθνών standards
• Η τροφοδότηση των ελληνικών Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με επιστήμονες-καθηγητές ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.
Σήμερα, βασιζόμενο και στις διεθνείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει ισότιμα με μεγάλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια των ανεπτυγμένων χωρών, το ΕΚΕΦΕ «Δ» βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Παράλληλα, προσφέρει υπηρεσίες και τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, η αξιολόγηση του Κέντρου από διεθνείς επιτροπές που πραγματοποιήθηκε το 2001 υπό την αιγίδα της ΓΓΕΤ, ανέδειξε τα περισσότερα από τα Ινστιτούτα του ΕΚΕΦΕ «Δ», ως Κέντρα Αριστείας, με χρηματοδότηση ύψους 2,1 εκ. Euro από το πρόγραμμα «Αριστεία» της ΓΓΕΤ.
Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δ" συμμετέχει στα ακόλουθα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αριστείας: NoE SARNET, INSIDE-PORES, MINA-EAST, NANO2LIFE, SINANO, HYSAFE
Σημαντική διάκριση του ΕΚΕΦΕ "Δ" βάση ετήσιας έκθεσης αξιολόγησης ερευνητικών φορέων και ινστιτούτων σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατεβάστε στον υπολογιστή σας μέρος της έκθεσης ή ολόκληρη την έκθεση σε μορφή pdf. EU REPORT.pdf (144 KB), 2003EU_3rd_report.pdf (3, 51 MB).
http://www.cordis.lu/indicators//home.html


Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
http://www.eie.gr/index.html

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) είναι νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Το ΕΙΕ ιδρύθηκε το Οκτώβριο του 1958 και απαρτίζεται από έξι Ερευνητικά Ινστιτούτα, τρία στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ), το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (ΙΝΕ), το Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος (ΙΕΡΑ) και τρία στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ), το Ινστιτούτο Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ), το Ινστιτούτο Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ), καθώς και από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), την Υπηρεσία Υποστήριξης και το Γραφείο Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων.
Αποστολή του ΕΙΕ είναι η διεξαγωγή πολυ-επιστημονικής έρευνας στους τομείς των ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών.
Το ΕΚΤ παρέχει εθνικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής πληροφόρησης και υποστήριξης σε θέματα έρευνας, επιστήμης και τεχνολογίας με διεθνή εμβέλεια.
Η Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας παρέχει μοναδικές υπηρεσίες στο σύνολο της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου