Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ)



Τον Δεκέμβριο του 2001, ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ) από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά είτε κατασκευάζουν διάφορες συσκευασίες. Η ΕΕΑΑ, σκοπεύοντας να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της διαχείρισης και της ουσιαστικής αξιοποίησης των αποβλήτων συσκευασίας και πάντοτε ανταποκρινόμενη στις διατάξεις του νόμου, δημιούργησε και οργάνωσε το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης - «ANAKYΚΛΩΣΗ» (ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ).
Οι ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) έχουν υποχρέωση να δραστηριοποιηθούν στη διαχείριση των αποβλήτων τους, υιοθετώντας ευέλικτες και αποτελεσματικές λύσεις. Τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια, καθώς οι πολίτες των δήμων που υιοθετούσαν και λειτουργούσαν οργανωμένα προγράμματα ανακύκλωσης ανταποκρίθηκαν υπεύθυνα και ουσιαστικά. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις χωριστής συλλογής απορριμμάτων, η συμμετοχή άγγιξε τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Σήμερα πλέον, με το άρθρο 8 του νόμου 2939, κρίνεται υποχρεωτική η εναλλακτική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας.
Η ανακύκλωση επιβάλλεται τόσο από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και από τη μείωση των ποσοτήτων των στερεών αποβλήτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, γεγονός που οδηγεί στη μείωση των λειτουργικών εξόδων της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου.
Ο Ν. 2939/01 με τη θέσπιση της υποχρέωσης στους διαχειριστές συσκευασίας να μεριμνήσουν για τα απόβλητα συσκευασίας των προϊόντων τους και η έγκριση λειτουργίας του ΣΣΕΔ αποτελούν πραγματική καινοτομία στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας.
Τώρα οι ΟΤΑ μπορούν να έχουν τη συνεργασία και τη στήριξη που απαιτείται ώστε να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά προγράμματα ανακύκλωσης που συγχρόνως θα είναι και οικονομικά εφικτά.
ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
• Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
• Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
• Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.
• Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.
• Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
• Συσκευασίες τετραπάκ
• Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.
• CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.
ΣΥΜΠΙΕΖΩ: Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.
ΠΛΕΝΩ: Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.
ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ: Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται - όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.
ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ: Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.

Ανακύκλωση στο Δήμο Βύρωνα
Το πρώτο Δημόσιο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης, πέρα από το πρόγραμμα των μπλε κάδων της Ε.Ε.Α.Α, που σχεδίασε ο Δήμος Βύρωνα και επισήμως ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου 2008. Διαχωρίζονται στην πηγή χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί, σε συνολικά 160 ειδικά διαμορφωμένους κάδους ανακύκλωσης, με 2 ειδικά οχήματα φυσικού αερίου για τη συλλογή και μεταφορά υλικών και 4 ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, με οφέλη για τους δημότες.

Ανακύκλωση Συσκευών
Η εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) στην Ελλάδα.Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. έχει ως πρωταρχική επιδίωξη την επίτευξη των Εθνικών Στόχων, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, καθώς και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους της Εναλλακτικής Διαχείρισης των Α.Η.Η.Ε.
Η συμμετοχή στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις που παράγουν, εισάγουν και μεταπωλούν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, την απαλλαγή τους από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σχετικά με την Εναλλακτική Διαχείριση των Α.Η.Η.Ε. που τους επιβάλλει ο Νόμος 2939/2001 και το Προεδρικό Διάταγμα 117/2004, εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η εταιρία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.® είναι ο εγκεκριμένος φορέας (Απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με αριθμό 105134/10.06.2004 - ΦΕΚ 905Β/17.06.2004), για τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα. Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε είναι εταιρία μη επενδυτικού χαρακτήρα και μη επιδίωξης κερδών και έχει χαρακτήρα οργανωτικό και ελεγκτικό. Στην ουσία έχει χαρακτήρα εκχώρησης Δημόσιας Υπηρεσίας και λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών της Κοινότητας, οι οποίες έχουν μεταφερθεί στο Ελληνικό Δίκαιο.
Ποιές συσκευές ανακυκλώνονται:
Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κλπ), μικροσυσκευές που διευκολύνουν τη ζωή μας (κλιματιστικά, φωτιστικά είδη, συσκευές τηλεπικοινωνίας κλπ), προϊόντα εικόνας και ήχου, εξοπλισμοί πληροφορικής, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, συσκευές αυτόματης διανομής, καθώς και λαμπτήρες φθορισμού.
Γνωρίζετε ότι ....
• Σε κάθε μόνιτορ υπολογιστή υπάρχουν 1,36 - 3,6 κιλά μολύβδου και ότι ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε νεφρά, συκώτι, αίμα, δερματίτιδες - αλλεργίες, βλάβη σε πνεύμονες - μόνιμα αναπνευστικά προβλήματα κα καρκινογενέσεις.
• Το 22% του υδραργύρου ου καταναλώνεται κάθε χρόνο ανά την υφήλιο χρησιμοποιείται είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Ο υδράργυρος μπορεί εύκολα να συσσωρευτεί στα έμβια όντα και περνά στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών. Προκαλεί χρόνια προβλήματα, καθώς και βλάβες του εγκεφάλου.
Ο αμίαντος που βρίσκεται στις ηλεκτρικές μικροσυσκευές (τοστιέρες, σίδερα, ηλεκτρικές καφετιέρες) παλαιότερης τεχνολογίας - ηλεκτρικά καλοριφέρ και άλλες συσκευές θέρμανσης, είναι καρκινογόνο υλικό, προκαλεί μόλυνση του αερίου ορίζοντα και έχει έντονη τοξικότητα εάν έρθει σε επαφή με μάτια - δέρμα.

ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών)

Η ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) είναι το Σύστημα Εναλλακτικής διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δυνάμει του Ν. 2939/2001(ΦΕΚ 179Α/06.08.2001) και του ΠΔ 115/2004 (ΦEK 80Α/05.03.2004) με την υπ. αριθ. 106155/7.7.2004 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 1056Β/14.07.2004) για την εναλλακτική διαχείριση φορητών ηλεκτρικών στηλών (μέχρι 1500 γραμμάρια).
Εναλλακτική διαχείριση μπαταριών αποτελούν οι εργασίες συλλογής, παραλαβής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, ανακύκλωσης και ανάκτησης ενέργειας των μπαταριών.
Ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες, δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της μπαταρίας και η επαναφορά τους στον φυσικό και οικονομικό κύκλο, με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων. Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και η μείωση του όγκου απορριμμάτων.

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται από το 1990 με τα θέματα της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, της βιώσιμης διαχείρισης των στερεών και άλλων αποβλήτων, των φυσικών πόρων, του νερού και της ενέργειας και της προώθησης της βιωσιμότητας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Οι στόχοι:
• Μείωση και περιβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων
• Βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων & ενέργειας
• Οργάνωση και υποστήριξη προγραμμάτων μείωσης, αξιοποίησης & ανακύκλωσης αποβλήτων
• Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση πολιτών
• Βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση
• Αναπτυξιακή βοήθεια για τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και φυσικών πόρων

ΕΠ.ΑΝ.Α ΑΕ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Όσο κι αν φαίνεται έξω από τα συνήθη ελληνικά δεδομένα, είναι πραγματικότητα πλέον στη Φυλή ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου κέντρου διαλογής και ανάκτησης υλικών το οποίο επεξεργάζεται τα σκουπίδια των μπλε κάδων καθώς και εμπορικά και βιομηχανικά απόβλητα.
Η δυναμικότητα επεξεργασίας της μονάδας ξεπερνά τους 100.000 τόνους ετησίως. Ωστόσο χρειάζεται ακόμα πολλά να γίνουν για να αλλάξει πλήρως η τριτοκοσμική εικόνα στην Ελλάδα στο τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Η ιδιόκτητη μονάδα έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 28.300 m2 και ανήκει στην εταιρεία ΕΠ.ΑΝ.Α. Α.Ε. Η κατασκευή της έγινε από την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ και κόστισε περί τα 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία 2,1 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», ενώ τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από ιδιωτικά κεφάλαια.

Τεχνολογία αιχμής
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών περιλαμβάνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, όπως οπτικοί και μαγνητικοί διαχωριστές. Όλες οι λειτουργίες του κέντρου γίνονται με αυστηρά δεδομένα περιβαλλοντικής προστασίας για την διασφάλιση της υγιεινής και την ασφάλεια των εργαζομένων άλλα και για την αποφυγή πάσης φύσεως όχλησης προς το περιβάλλον. Τα ανακυκλώσιμα υλικά που ανακτώνται περιλαμβάνουν απόβλητα συσκευασίας από χαρτί, χαρτόνι, διάφορα είδη πλαστικού, σιδηρούχα μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί και tetrapack. Μετά από την ανάκτηση των υλικών αυτών, οδηγούνται προς δεματοποίηση και στη συνέχεια αποθηκεύονται προσωρινά, έως ότου προωθηθούν προς ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων
Συγχρόνως, η μονάδα είναι σε θέση να παράγει δευτερογενές στερεό καύσιμο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει συμβατικά καύσιμα σε ενεργειοβόρες βιομηχανίες (π.χ. τσιμεντοβιομηχανίες ή μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας).
Η μονάδα, με τη λειτουργία της, καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της χώρας, καθώς εξυπηρετεί τις ανάγκες πολλών δήμων, όχι μόνο του Λεκανοπεδίου.
Παράλληλα, η λειτουργία της μονάδας συμβάλλει στον περιορισμό των αποβλήτων που οδηγούνταν έως πρόσφατα στους ΧΥΤΑ, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής τους.
Με την ανάκτηση των εμπορεύσιμων ανακυκλώσιμων υλικών και την προώθησή τους προς ανακύκλωση εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και ενέργεια που απαιτούνται για την παραγωγή των υλικών αυτών και συγχρόνως ενδυναμώνεται η αγορά των δευτερογενών προϊόντων και τροφοδοτείται ένας νέος τομέας δραστηριοποίησης όπου μπορούν να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Hewlett-Packard

Η υπηρεσία ανακύκλωσης Planet Partners της HP παρέχει έναν εύκολο τρόπο ανακύκλωσης του εξοπλισμού υπολογιστών ή των αναλωσίμων εκτύπωσης HP. Οι προηγμένες διαδικασίες της HP διασφαλίζουν την υπεύθυνη ανακύκλωση μη χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού ή κενών αναλωσίμων εκτύπωσης HP.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέχει τα σκήπτρα μεταξύ των ΟΤΑ ολόκληρης της χώρας στην ανακύκλωση συσκευών με 247 τόνους για το 2008.
Συγκεκριμένα μόνο για το 2008 συγκεντρώθηκαν:
• 6,812 τόνοι χαρτιού
• 740 τόνοι λοιπά υλικά συσκευασίας (γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο)
• 2,5 τόνοι λαμπτήρες φθορισμού και άλλο φωτιστικό υλικό
• 10 τόνοι μπαταρίες (ξηρού τύπου και υγρών)
• 5 τόνοι μπαταρίες μικρές (οικιακές)
• 3,5 τόνοι ορυκτέλαια
• 21,5 τόνοι ελαστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου