Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου/ Medecins du Monde, ιδρύθηκε το 1980 στη Γαλλία. Πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη και οπαδοί της ιδέας της ανθρωπιστικής δράσης, ήταν οι πρώτοι γιατροί που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους επιτόπου, δημοσιοποιώντας συγχρόνως και τη μαρτυρία – καταγγελία τους για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βαρβαρότητας της οποίας υπήρξαν μάρτυρες.
Στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι η άμεση και αποτελεσματική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη.
Μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι να κάνουν την υγεία βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Στην Ελλάδα, οι Γιατροί του Κόσμου δημιουργήθηκαν το 1990. Από τότε, έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν κ.α., ανταποκρινόμενοι σε όλες τις μεγάλες κρίσεις και τις επείγουσες ανάγκες σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου αλλά και στην Ελλάδα, πάντα στο πλευρό μεταναστών, προσφύγων και, όσων δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας της χώρας.
Σήμερα, μετά από μια πολύχρονη δράση, οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική Μη Κυβερνητική Οργάνωση αλλά και ως ένα σημαντικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης «Medecins du Monde».
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, διατηρώντας την αυτονομία τους, τόσο επιχειρησιακή όσο και οικονομική, διοργανώνουν, στελεχώνουν και χρηματοδοτούν αποστολές βοήθειας αποκλειστικά μέσω του ελληνικού τμήματος, μεταφράζοντας τα συναισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού της ελληνικής κοινωνίας σε απευθείας ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληθυσμούς σε ανάγκη.

Σε αυτή τους την προσπάθεια, και προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκαιρη και αποτελεσματική παροχή περίθαλψης σε κείνους που την έχουν ανάγκη δεν διστάζουν να παραβιάσουν σύνορα, να υπερκεράσουν γραφειοκρατικά και άλλα διοικητικά εμπόδια, να καταγγείλουν διεφθαρμένα καθεστώτα.

Απόσπασμα από το Άρθρο 1ο του Καταστατικού των Γιατρών του Κόσμου.
....Εμείς που υπογράφουμε το παρόν καταστατικό γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και υγειονομικό προσωπικό, διακηρύσσοντας έμπρακτα για μία ακόμα φορά την αφοσίωσή μας στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει την ημέρα που ορκιστήκαμε, να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες μας στον άνθρωπο, ασκώντας το λειτούργημά μας κατά πως υπαγορεύει η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία και, χωρίς να υπολογίζουμε πόνο, κούραση ή οποιαδήποτε άλλη σωματική ή ψυχική ταλαιπωρία.
Εμείς που βιώνουμε καθημερινά τη δυστυχία των συνανθρώπων μας, ζώντας ανάμεσα σε ανθρώπινες υπάρξεις, που έχουν την ανάγκη μας και αποζητούν τη φροντίδα μας -ασθενείς, ανάπηρους, τραυματίες- κάνουμε κτήμα μας την αγωνία, την ανασφάλεια, τον πόνο, αλλά και τις ελπίδες τους.
Εμείς που ανησυχούμε βαθιά, βλέποντας την καθημερινή αλλοτρίωση των αξιών στο όνομα του χρήματος, της εκμετάλλευσης, της δίψας για εξουσία, και την αυξανόμενη αποξένωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο και την εγκατάλειψή του στο έλεος της μοίρας του.
Όλοι εμείς λοιπόν, διατηρώντας ζωντανά στη σκέψη μας τον όρκο του Ιπποκράτη, οργανώνουμε τη δράση μας για να βρούμε διέξοδο στις ανησυχίες μας και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στους πληθυσμούς που πλήττονται από σεισμούς, επιδημίες, φυσικές καταστροφές, μαζικά προβλήματα ή βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και γενικότερα, στον καθένα, που για οποιονδήποτε λόγο υποφέρει, σωματικά ή ψυχικά.
Για τους λόγους αυτούς, ιδρύουμε οργάνωση με το όνομα "Γιατροί του Κόσμου - Ελληνική Αντιπροσωπεία" και με έδρα την Αθήνα..

1 σχόλιο:

  1. Μπραβο!σε ολους εσας που με την ψυχη σας δινετε ενα κομματι της ζωη σας σε συνανθρωπους μας που εχουν αναγκη.Αυτο σημαινει ΑΓΑΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή