Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πήγαν στις κάλπες στις 4 Οκτωβρίου και άσκησαν το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα, επιλέγοντας κόμματα και πρόσωπα για την Βουλή των Ελλήνων. Οι πολίτες ψήφισαν με συνείδηση, σε ένα νοσηρό κλίμα που διαμορφώθηκε στη χώρα μετά το 2007 και επέλεξαν τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου στην διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι εκπλήξεις των εκλογών αυτών ήταν παρά πολλές και καθοριστικές για το μέλλον. Οι πολίτες επιβράβευσαν μερικώς την προσπάθεια των Οικολόγων –Πράσινων, χωρίς να τους δώσουν τη δυνατότητα να μπουν στο κοινοβούλιο, θεωρώντας ότι η καθαρότητα του λόγου τους για τα θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος δεν ήταν η ίδια με τις αντιφάσεις τους στα εθνικά θέματα. Οι πολίτες κουρασμένοι από τις αδεξιότητες και αστοχίες του μέχρι πρότινος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν μια ακόμη ευκαιρία στον κ. Α. Τσίπρα να διατυπώσει ένα σύγχρονο χωρίς ακρότητες λόγο, υπηρετώντας τα συμφέροντα των πολλών και όχι ομάδων που επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Οι πολίτες επιβράβευσαν το ΛΑ.Ο.Σ για την πορεία του, αλλά με συγκρατημένο τρόπο, κάνοντας σαφές ότι ο θολός πολιτικός λόγος για πολυκατοικίες, οι παλινωδίες στις απόψεις και συμπεριφορές, καθώς και οι υστερόβουλες προσαρμογές και διορθώσεις των απόψεων δεν είναι αρεστές. Οι πολίτες τιμώρησαν την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό. Πριν από τις εκλογές κανείς δεν πίστευε ή μπόρεσε να προβλέψει την τραγωδία που θα εξελισσόταν. Ο κ. Καραμανλής απογοήτευσε, με την στάση και συμπεριφορά του έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά το τραγικότερο είναι ότι οδήγησε τη χώρα σε μια από τις χειρότερες περιόδους οικονομικής και ηθικής κατάπτωση της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου. Οι πολίτες διαπίστωσαν ότι στους πιο σημαντικούς τομείς η κυβέρνηση του Κων/νου Καραμανλή απέτυχε την τελευταία διετία. Με εξαίρεση ίσως το Υπουργείο Μεταφορών και στη συνέχεια το Ανάπτυξης και με αρκετές παραλήψεις και λάθη το ΥΠΕΧΩΔΕ, στους βασικούς τομείς της υγείας, παιδείας, κοινωνικών ασφαλίσεων υπήρξε παταγώδη αποτυχία. Συνυπεύθυνοι είναι οι αρμόδιοι υπουργοί, που θεώρησαν ότι τα υπουργεία αποτελούν προέκταση των πολιτικών τους γραφείων και εφαλτήριο δημόσιων σχέσεων και προσωπικής προβολής. Η χώρα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής οπισθοχώρησε, τα θέματα έμειναν σε εκκρεμότητα και οι προφανείς στόχοι ανεκπλήρωτοι.
Οι πολίτες επιβράβευσαν το ΠΑΣΟΚ και τις προσωπικές επιλογές του κ. Γ. Παπανδρέου. Ασφαλώς δεν πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα λύσει με μαγικό τρόπο τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και θα βγάλει την χώρα από την κρίση. Θα χρειαστούν πολλές θυσίες και προσπάθειες γι’ αυτό από όλους τους Έλληνες. Οι πολίτες πίστεψαν ότι ο Γ. Παπανδρέου με σεβασμό σε αρχές και αξίες, με συνεργάτες που θα υπηρετούν το συμφέρον της κοινωνίας, με υπουργούς – λειτουργούς, που θα έχουν ανεπτυγμένο το συναίσθημα του καθήκοντος και επίγνωση της αποστολής τους θα πορευτεί με αξιοπρέπεια, επιτυγχάνοντας τους στόχους του για ανόρθωση της κοινωνία, αξιοκρατία και επιβράβευση των αρίστων, ποιότητα ζωής για όλους ανεξαιρέτως.
Οι πολίτες στις εκλογές αυτές έδωσαν το μήνυμα τους και προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους ιδιοκτήτες και τους δημοσιογράφους, που πιστεύουν ενδόμυχα ότι μπορούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Οι πολίτες θέλουν δημοσιογράφους – λειτουργούς που υπηρετούν την αλήθεια και ελέγχουν την εξουσία. Τα τελευταία χρόνια τα ΜΜΕ, που αποτελούν επιχειρήσεις ενταγμένες σε ομίλους, δεν υπηρετούν την υγιή δημοσιογραφία και τους συνταγματικά κατοχυρωμένους στόχους της, αλλά αλλότρια συμφέροντα, ξένα προς την κοινωνία. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν και δημοσιογράφοι που έχουν συναίσθηση του ρόλου τους και τον υπηρετούν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο της αδιαφάνειας και να φροντίσει να εφαρμόζεται ο νόμος και να τιμωρούνται όσοι παραβαίνουν τις αρχές της ελευθεροτυπίας και προσβάλλουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής και γέμισε αισιοδοξία και ελπίδα τους πολίτες. Με ένα μικρό και ευέλικτο Υπουργικό Συμβούλιο, με πολλά νέα πρόσωπα και αρκετούς έμπειρους πολιτικούς της προηγούμενης διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που όμως δεν απασχόλησαν με τρόπο αρνητικό την κοινή γνώμη, ο κ Παπανδρέου προσπαθεί να αναδιοργανώσει το Κράτος. Η ρήση για ανάδειξη των άριστων και όχι των αρεστών φαίνεται να γίνεται πράξη. Αυτό δεν είναι απλώς ένα νέο ξεκίνημα, αποτελεί την βάση για την θεμελίωση ενός Κράτους απαλλαγμένο από την διαφθορά και τις κομματικές πελατειακές σχέσεις, που υπηρετεί τον πολίτη και λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας.
Οι πολίτες με την συμπεριφορά τους και την ψήφο τους αξιώνουν από την νέα κυβέρνηση να μην προδώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες, αλλά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αγωνιστεί μαζί με τις υγιείς δυνάμεις, για την ανόρθωση της κοινωνίας, για την βελτίωση της ζωής των πολιτών. Οι πολίτες απαιτούν ποιότητα στην Κυβέρνηση, στους λειτουργούς της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και της υγείας, με τρόπο που να αποπνέει σεβασμό και αίσθηση καθήκοντος. Ταυτόχρονα, γνωρίζουν ότι δεν θα είναι εύκολο να ανατραπούν συνήθειες και συμπεριφορές δεκαετιών, χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια από όλους. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αποδείξει ότι στα ωραία, στα μεγάλα και τα αληθινά είναι παρόντες και δίνουν πάντα την ψυχή τους.
Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε τους πολίτες με το μέρος σας, μη διστάσετε ούτε για μια στιγμή να δείξετε τη πόρτα, σε όσους τολμήσουν να ποδοπατήσουν την αξιοπρέπεια των πολιτών και να προδώσουν την σχέση εμπιστοσύνης που έχετε οικοδομήσει με αυτούς. Καλή δύναμη στον δύσκολο αγώνα σας και κάθε επιτυχία στην Κυβέρνησή σας.