Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Χ.Υ.Τ.Α. ΚΕΡΑΤΕΑΣ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ

Η χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Α. στην Κερατέα αποτελεί πρόκληση για κάθε σκεπτόμενο πολίτη και ωθεί τους κατοίκους να υπερασπιστούν το μέλλον τους με κάθε θυσία.
Η ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής αποτελεί το σπουδαιότερο κομμάτι της Αττικής γης. Μοναδική από Γεωλογική άποψη, με υπέδαφος πλούσιο σε μεταλλεύματα και ορυκτά, αποτελεί πόλο έλξης για γεωλόγους από όλο τον κόσμο, που προσέρχονται να περιηγηθούν στις στοές και δουν από κοντά την εκπληκτική αυτή περιοχή. Τη γεωλογική της ιδιαιτερότητα και αξία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η πολιτεία και να δημιουργήσει ένα πρότυπο γεωλογικό πάρκο ανυπολόγιστης αξίας. Επίσης, η ιστορία της περιοχής, από τη αρχαιότητα έως σήμερα είναι μοναδική.
Στην τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσαι» το Λαύριο χαρακτηρίζεται «Αργύρου Πηγή» και «Θησαυρός Χθονός». Από το 447 ο άργυρος του Λαυρίου αποτελεί τη βασική οικονομική πηγή για τη δημιουργία των αθάνατων μνημείων στην Ακρόπολη της Αθήνας και άλλων της Αττικής, στα πλαίσια του μεγαλόπνοου οικοδομικού προγράμματος του Περικλή. Στα μέσα του 5ου αιώνα ανεγείρονται ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο καθώς και ο ναός της Σουνιάδας Αθηνάς. Τα νομίσματα ήταν κυρίως τετράδραχμα και ονομάζονταν «Λαυρεωτικαί γλαύκες» επειδή τα μέταλλά τους προέρχονταν από τα μεταλλεία του Λαυρίου. Οι Λαυρεωτικές γλαύκες έγιναν ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα της εποχής, περιζήτητα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Στο Λαύριο υπήρχε μια ιδιαίτερη κοινωνία ανθρώπων. Οι σχέσεις εκεί των δούλων και των ελεύθερων πολιτών ήταν ασφαλώς ειδικές. Ο ελεύθερος πολίτης στο Λαύριο ένιωθε δέσμιος από ένα μεγάλο πλήθος δούλων. Ήταν αναγκασμένος να συμπεριφέρεται καλά και να συμμετέχει στην ίδια εργασία με αυτούς. Οι δούλοι του Λαυρίου πήγαιναν στο θέατρο. Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε το αρχαίο θέατρο του Θορικού το οποίο βρίσκεται δίπλα στα πλυντήρια το μεταλλεύματος. Αυτό δηλώνει ότι η συμπεριφορά των ελεύθερων πολιτών προς τους δούλους του Λαυρίου ήταν καλή.
Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε ότι η πολύτιμη εργασία των δούλων του Λαυρίου μαζί με τις πολιτικές προσωπικότητες των Αθηνών συνέβαλαν στην οικονομική άνοδο της πόλης-κράτους της Αθήνας και στην ισχυροποίηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Τον 19ο αιώνα, μετά από πολλούς αιώνες σιγής, παράγεται πάλι στο Λαύριο αργυρούχος μόλυβδος. Η πόλη του Λαυρίου αποκτά πολυάνθρωπο σφρίγος. Υπολογίζεται ότι κατά το έτος 1900, 9.000 εργάτες Έλληνες, Ιταλοί και Ισπανοί εργάζονταν στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις. Η βοή της πόλης ακουγόταν δυνατά. Ήχοι μηνών, φωνές ανθρώπων, ο θόρυβος του τραίνου στις ράγες, το σφύριγμα των πλοίων στο λιμάνι αλλά και οι ήχοι από τις φιλαρμονικές έδειχναν τη ζωή και τη ακμή του Λαυρίου. Το Λαύριο ήταν από τα σπουδαιότερα μεταλλευτικά κέντρα της Ευρώπης στα τέλη του 19ου και στις αρχές το 20ου αιώνα. Στον ελλαδικό χώρο η βιομηχανική επανάσταση εκδηλώθηκε εκεί με τον πιο ρωμαλέο τρόπο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά το 1899 κατέπλευσαν στο λιμάνι του 231 ατμόπλοια.
Στο βιομηχανικό Λαύριο σημειώθηκαν έντονοι εργατικοί αγώνες. Τρεις σημαντικές απεργίες έλαβαν χώρα στη περιοχή κατά τα έτη: 1896, 1929 και 1964.
Σε αυτή την περιοχή αποφάσισε το Ελληνικό Κράτος να χωροθετήσει τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή Υπολειμμάτων, στην περιοχή Οβριόκαστρου Κερατέας, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και 1,5 χιλιόμετρο από τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, σε ένα υπέδαφος διάτρητο από τις στοές. Ορύγματα, στοές που ξεκινούν απ’ την επιφάνεια, μεταλλευτικά φρέατα βάθους μέχρι και 100 m-στη νεότερη εποχή μέχρι και 340 m βάθους- και από εκεί στοές πολλών χιλιομέτρων. Αυτός ο υπόγειος λαβύρινθος σώζεται, όπως και τα περισσότερα φρέατα, και αποτελούν ένα τεράστιο μνημείο της εξορυκτικής τεχνικής και της πολύμοχθης εργασίας, το μήκος μόνον των στοών του μεταλλευτικού τομέα της Καμάριζας είναι περί τα 80 km. Κατά τις προφορικές μαρτυρίες των παλιών μεταλλωρύχων του Λαυρίου το συνολικό μήκος των στοών του Λαυρίου πρέπει να υπερβαίνει τα 150 km∙ αν δε προσθέσουμε και το μήκος των 1.000 φρεάτων με 100 m, κατά μέσο όρο, βάθος, δηλαδή 100 km, υπερβαίνουμε συνολικά τα 250 km.
Είναι οφθαλμοφανές ότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ δεν είναι απλώς λάθος, είναι έγκλημα για την ήδη επιβαρημένη με μεταλλευτικά απόβλητα περιοχή. Είναι να απορεί κανείς πως εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες για την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ σε αυτή την μοναδικού κάλλους περιοχή της Αττικής γης. Η περιοχή της Λαυρεωτικής έχει μοναδική γεωλογική, περιβαλλοντική, ιστορική και αρχαιολογική αξία και είναι πραγματικά λυπηρό η Πολιτεία να μην μπορεί να το αντιληφθεί. Θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο και ανυπέρβλητο πολιτιστικό – γεωλογικό – ιστορικό πάρκο. Οι κάτοικοι αγωνίζονται σθεναρά να υπερασπιστούν το δίκαιό τους, να προστατεύσουν το τόπο τους, την ζωή τους, το μέλλον τους. Δίνουν τον αγώνα τον καλό, με ιδανικά, με αυταπάρνηση, με επιμονή και θάρρος. Το δικαστήριο με την απόφασή του ανέστειλε τις εργολαβικές εργασίες επικαλούμενο τις απαλλοτριώσεις. Είναι η πρώτη νίκη των κατοίκων. Ο αγώνας θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, μέχρι την τελική δικαίωση.