Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών


Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α) εγκαινιάστηκε στις 12/10/2002, παρουσία του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου.

Οι σκοποί του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών ερευνών, σύμφωνα με το ιδρυτικό Διάταγμα (άρθρο 4 του Π.Δ. 420/1991, ΦΕΚ 153 Α'), είναι οι εξής:
• η διεξαγωγή έρευνας στους βασικούς τομείς της Βιολογίας και της Ιατρικής σε μοριακό, βιοχημικό και κυτταρικό επίπεδο,
• η εφαρμογή των δεδομένων της παραπάνω έρευνας, η διεξαγωγή έρευνας σχετικής με τη φυσιοπαθολογία διαφόρων νόσων και τις δυνατότητες θεραπευτικής αντιμετώπισης, η επινόηση, μελέτη και η εφαρμογή νέων μεθόδων αντικατάστασης βεβλαμμένων ιστών ή οργάνων και η διερεύνηση νέων χειρουργικών προσπελάσεων,
• η προώθηση της παραπάνω έρευνας σε διεθνές επίπεδο και η συνεργασία με ανάλογους φορείς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό
• η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και ιατρικών πληροφοριών στα θέματα που αφορούν ιδιαίτερα το Κράτος, τα Ελληνικά και ξένα παρεμφερή Ιδρύματα και τα ενδιαφερόμενα άτομα (π.χ. ανίχνευση βλαπτικών ουσιών στα είδη διατροφής, διερεύνηση αιτιών επιδημιών ή λοιμώξεων κ.λπ.),
• η συμβολή στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση νέων επιστημόνων και η παροχή υποδομής και δυνατότητας επιστημονικής εργασίας σε φιλοξενούμενους επιστήμονες για την εκπόνηση εργασιών προς απόκτηση μεταπτυχιακών διπλωμάτων (Master και Ph.D.) από ελληνικά πανεπιστήμια και πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
Για την εκπλήρωση των σκοπών του, το Ίδρυμα: καταρτίζει και εκτελεί ερευνητικά προγράμματα, οργανώνει σεμινάρια και συνέδρια, μεριμνά για τη μετεκπαίδευση επιστημόνων στους τομείς της δραστηριότητάς του και δημοσιεύει τα αποτελέσματα των διενεργουμένων ερευνών.
Το Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α. είναι μια αληθινή προσφορά στην επιστήμη και στην έρευνα, με παγκόσμια ακτινοβολία. Με υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, σε συνεργασία με τα σπουδαιότερα ερευνητικά κέντρα σε Ευρώπη και Αμερική, αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Ιατροβιολογικής Έρευνας στην Ελλάδα.

Ερευνητικά Κέντρα
Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών έχει επτά Επιστημονικά Κέντρα:
- Κέντρο Βασικής Έρευνας
- Κέντρο Πειραματικής Χειρουργικής.
- Κέντρο Κλινικής Έρευνας
- Κέντρο Νεοπλασματικών & Ανοσολογικών Παθήσεων
- Κέντρο Μεταμοσχεύσεων
- Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Κοινωνικής Ψυχιατρικής
- Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγιεινής

Για τις ανάγκες των ερευνητικών προγραμμάτων λειτουργούν:
-Μονάδα Βιολογικής Απεικόνισης μοναδική στην Ελλάδα και από τις περισσότερο μοντέρνες στην Ευρώπη.
-Κέντρο Βιοϊατρικής πληροφορικής
-Μονάδα Γενωμικής.
-Εγκατάσταση Ιστοχημείας.
-Μονάδα Πρωτεωμικής.
-Πρότυπη εγκατάσταση διαγονιδικών ποντικών και πειραματόζωων.
Πληροφορίες στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος:
http://www.bioacademy.gr

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΚΑΘΕ ΤΙ ΚΑΛΟ

Αφορμή γι’ αυτή της καταγραφή στάθηκε το τηλεοπτικό γεγονός «Οι μεγάλοι Έλληνες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Μέσα στο πυκνό τηλεοπτικό σκοτάδι των συμφερόντων, των αλληλοσπαραγμών, της υποκουλτούρας και του μαρασμού, αναδύθηκε η πνευματικότητα, ο νους, η διάνοια και ο λόγος. Σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι, «κομμένοι» βέβαια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανέπτυξαν το λόγο, υποστήριξαν την ευφυΐα, την ανδρεία, την κληρονομία, την ηγεσία και την ευσπλαχνία δέκα Μεγάλων Ελλήνων. Δεν είναι ασφαλώς το θέμα μας, οι 10 Μεγάλοι Έλληνες, θα μπορούσε να είναι άλλοι 10 ή 20, είναι πολλοί αυτοί που στην μακραίωνη ιστορία μας θυσίασαν το ατομικό τους συμφέρον προς όφελος των πολλών, που έβαλαν μεγάλους στόχους και τους πέτυχαν, που σεβάστηκαν και εξύψωσαν τον άνθρωπο. Μέσα από αυτή την διαδικασία θυμηθήκαμε ότι υπάρχουν εξέχουσες πνευματικές μορφές στον τόπο μας αναξιοποίητες. Βέβαια, οι συμπολίτες μας αυτοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας πολλές φορές, δεν έχουν θέση στην σημερινή τηλεοπτική πραγματικότητα. Οι τηλεθεατές, οι πολίτες με κανένα τρόπο δεν πρέπει να συγκρίνουν, γιατί οποιαδήποτε σύγκριση θα είναι καταλυτική σε βάρος όλων εκείνων, των άσχετων, των ανίδεων, των κατώτερων συναισθηματικά και νοητικά ανθρώπων, που προβάλλονται καθημερινά προκειμένου να υπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για τον κύριο παιδευτικό ρόλο, που πρέπει να επιδεικνύουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.
Σκοπός αυτής της παρέμβασης δεν είναι να καταδείξει το έσχατο σημείο της πτώσης, αλλά να αναδείξει τους σημαντικούς καθημερινούς Έλληνες. Τους ανθρώπους του μόχθου και της μείζονος προσπάθειας, που με τίμιο τρόπο αγωνίζονται, στην ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας και μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες καταφέρνουν να μεγαλουργήσουν. Συνάμα με αυτούς υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων που αποστρέφονται την δυσοσμία που αναδύει το ραδιοτηλεοπτικό και πολιτικό καταστημένο και αποστασιοποιείται από τα τεκταινόμενα, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί κάποιος που θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση και θα χτίσει σε νέες βάσεις ισονομίας, αξιοκρατίας και σεβασμού προς τον άνθρωπο την κοινωνικοπολιτική ζωή αυτού του τόπου.
Είναι φανερό ότι στις μέρες μας με την ηθική και αξιακή κατάπτωση δεν υπάρχουν ηγέτες, όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και παγκοσμίως, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προτεραιότητες, να αντιστρέψουν την πορεία του κόσμου. Συνεπώς, έφτασε η ώρα των πολιτών, όσων αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούμε να πορευτούμε χωρίς ηθικές αξίες, με υπέρμετρο ατομισμό και εγωκεντρισμό. Ο ηθικός νόμος αποτελεί την μόνη πραγματική και θεμελιώδη βάση του κοινωνικού συστήματος και όλα τα άτομα της κοινωνίας θα πρέπει να αποκτήσουν σαφέστατη συνείδηση της αρχής αυτής για την αρμονική συμβίωσή τους στην κοινωνία. Ύψιστο καθήκον του κάθε ανθρώπου είναι η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των άλλων ανθρώπων και αυτό ακριβώς οδηγεί στην απαίτηση από τον ίδιο οι άλλοι άνθρωποι να εκτελούν το καθήκον τους προς αυτόν. Αυτή η αντίληψη της έννοιας του καθήκοντος και του δικαιώματος έρχεται σε αντίθεση με τα κατώτερα ανθρώπινα ένστικτα του συνειδητού ή ασυνείδητου εγωκεντρισμού. Η σημερινή τάση του ατόμου να ζητεί να απολαμβάνει όλα για τον εαυτό του, αποτελεί την κακώς νοούμενη έννοια της ελευθερίας και είναι αυτοκαταστροφική για την κοινωνία και τους θεσμούς. Καθημερινά βιώνουμε την εγωκεντρική νοοτροπία των συμπολιτών μας. Η αντικοινωνική συμπεριφορά τους εκδηλώνεται συνειδητά ή ασυνείδητα σε όλους τους χώρους δίνοντας την αίσθηση ότι η κοινωνία μας παρακμάζει επικίνδυνα. Αλλά το χειρότερο είναι, αρχής γενομένης από την ηγεσία αυτού του τόπου, ότι υπάρχει διάχυτη η αντίληψη ότι τα πάντα επιτρέπονται και ότι κανείς δεν πληρώνει το τίμημα της κοινωνικής ανευθυνότητας και απαξίωσης της έννοιας της δικαιοσύνης. Η κοινωνία του ανταγωνισμού που έχει καθιερωθεί τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι άξια του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας.
Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη να δραστηριοποιηθούν οι πνευματικοί άνθρωποι, να φωτίσουν και να διδάξουν την κοινωνία, να αντισταθούν στoν ηθικό εκμαυλισμό, να αγωνιστούν για τον Άνθρωπο και να βοηθήσουν να γίνει συνειδητή σε όλους η αναγκαιότητα της λειτουργίας του ηθικού νόμου στη κοινωνία.
Ας βάλουμε όλοι μας ένα λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή, ας αναδείξουμε τους άξιους και ηθικούς ανθρώπους και το έργο τους. Στην κοινωνία μας υπάρχουν πολλοί φωτισμένοι άνθρωποι που αξίζει να αναδειχθούν, συμβάλλοντας με το παράδειγμά τους στην ψυχική και πνευματική ανάταση του καθενός από εμάς. Ταυτόχρονα ας γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς που επιλέγουν να προσβάλλουν την αισθητική μας, την προσωπικότητα μας, τα φυσικά και πνευματικά δικαιώματά μας. Η τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα να πληροφορούμαστε και να διαδίδουμε την γνώση μας αυτή με ασύλληπτες ταχύτητες. ΚΑΘΕ ΤΙ ΚΑΛΟ θα πρέπει να αναδεικνύεται και να γίνεται κτήμα των πολλών. Η ζωή του Ανθρώπου είναι κυρίως πνευματική και ψυχολογική και απαιτεί την ηθική ανόρθωση, που θα αποτελέσει το έναυσμα για την ανόρθωση της Κοινωνίας μας.
Κων/νος Ε. Κεραμάρης
Δρ Βιολόγος - Εκπαιδευτικός